Vuoden 2016 parhaat jutut

Sanomalehtien Liiton vuosittaiseen Paras juttu -kilpailuun osallistui tänä vuonna yhteensä 191 juttua. Kilpailussa on kolme sarjaa: uutiset, featurejutut ja näkökulmajutut.

YLEISARVIO:

Kärki erottui jokaisessa sarjassa, ja siihen oli helppo nostaa laadukasta journalismia. Tuomaristo kuitenkin kannustaa lehtiä lähettämään kilpailuun nykyistä enemmän juttuja, etenkin uutisia. Uutissarjassa raati arvosti lehtien omaa, merkityksellistä selvitystyötä. Arvioijat jäivät kaipaamaan enemmän lehtien omia uutisia esimerkiksi politiikan sekä rikos- ja oikeusjournalismista.

Näkökulmajuttujen sarjassa pärjäsi perustellulla, tuoreella kulmalla. Koska nopeaa ja nokkelaa argumentointia on sosiaalisessa mediassa runsaasti, journalismi voi erottautua faktapohjaisella synteesillä, mistä esimerkkinä on Lännen Median voittajajuttu. Näkökulmissa välineiden erot tasoittuvat. Periaatteessa kenellä tahansa toimittajalla on mahdollisuus tuottaa hyvä kommentti.

Hyvä featurejuttu avaa tuomariston mielestä ikkunan johonkin maailmaan. Se kertoo samalla ison tarinan ja on tarkka yksityiskohtien paikkansapitävyydestä. Feature-sarjaan tuomaristo kaipasi entistä enemmän laadukkaita henkilökuvia. Tuomaristo kannustaa lehtiä hakemaan tapoja, joilla pienissäkin julkaisuissa journalistit pääsevät irrottautumaan pidempiin juttuprojekteihin.

NÄKÖKULMAT:

1. Lauri Nurmi / Lännen Media (Aamulehti): Poliitikot ja yliopisto-opiskelijat ovat suuria pelkureita

Jutussa on tiukka, rohkea näkökulma ja siinä esitetään selkeä vaatimus: miksei Venäjän toimia Syyriassa vastusteta niin kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen toimia Irakissa lähes 15 vuotta sitten? Juttu on samalla historiatietoinen ja sidottu tähän aikaan. Kirjoittaja perustelee näkemyksensä, tekee synteesin ja pitää lukijan mukana riippumatta hänen taustatiedoistaan aiheessa.

2. Heikki Kärki / Sunnuntaisuomalainen: Anteeksi että olen köyhä

Henkilökohtainen kolumni, joka nostaa esille suhteelliseen köyhyyteen liittyviä arkisia tunteita. Tekstissä on yksityinen ulottuvuus, mutta kolumni nousee yleiselle tasolle. Kirjoittaja tarttui aiheeseen jo ennen kuin köyhyysteema tuli voimalla julkisuuteen loppuvuodesta.

3. Ilta-Sanomien lööppi: Älä käännä katsettasi

Merkittävä ja tavoittava näkökulmajuttu voi olla vain lööppitekstin mittainen: kuinka moni kassajonossa seisova ei ole voinut kääntää katsettaan Syyrian tilanteesta? Aleppo-viikon lööpin arvoa nostaa, että se on julkaistu aikana, jona journalismia mitataan ennen kaikkea sillä, mikä vetää verkossa.

UUTISET

1. Rebekka Härkönen / Turun Sanomat: Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla

Uutinen erottuu joukosta ja on selkeä sarjansa ykkönen. Toimittaja on tarttunut lähellä eli Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osastolla tapahtuviin ihmisoikeusrikkomuksiin – ja se muuttaa maailmaa. Työn arvoa nostaa, että Turun Sanomat jatkaa aiheen käsittelyä. Jo avausjut-tu on huolella tehty: kirjoittaja on saanut vihjeen, tehnyt vahvan taustatyön, saanut ihmiset avau-tumaan ja kysynyt vielä isot kysymykset. Miten tämä on mahdollista?

2. Paavo Teittinen ja Maria Manner / Helsingin Sanomat: Syyrian auttajan liian uskomaton tarina

Juttu paljastaa, että kansainvälisen ja kotimaisen median – HS mukaan lukien – huomiossa paistatelleen Aleppon lelusalakuljettajan toimiin liittyy väärinkäytöksiä. Lehdistö on jutussa perustehtävänsä äärellä. Juttu saa myös pohtimaan, etteivät hyvän ja pahan tekemisen kriteerit ole yksinkertaisia.

3. Suvi Turtiainen / Helsingin Sanomat: Teinit tehtailivat valeuutisia Trumpista

Valeuutinen on käsite, jota käytetään kepeällä kädellä uutisesta, josta ei pidetä tai joka ei ole hyvin tehty. Makedoniassa on kuitenkin faktisesti olemassa valeuutistehdas. On arvokasta, että koti-mainen väline on todennut tämän itse sen sijaan, että se vain lainaisi muita lähteitä.

FEATURE:

1. Tuulikki Viilo / Maaseudun Tulevaisuus: Liian painava taakka

Kokonaisuus toimii monella tasolla. Ylivelkaantuneiden maataloustuottajien tilanne kuvataan konkreettisten ja henkilökohtaisten tarinoiden kautta. Juttuun sisältyy myös lehden oma selvitys ja kovaa faktaa. Kuvakerronta on vahvaa, ja juttu lähtee dramaattisesti liikkeelle. Juttu näyttää, miten maatilojen uudistajien kärki on ajautunut vaikeuksiin – ja ohi mennen muun muassa, miten erilaisia perhemuotoja elää myös maaseudulla.

2. Sami Sillanpää & Sami Kero / HS: Tällaista oli elämä islamilaisessa kalifaatissa

Juttu vie irtonaisten Irak-uutisten taakse ja vielä pidemmälle. Jutun arvo on suomalaisten journalistien läsnäolo tapahtumien ytimissä maailmalla. Tekstissä näkyy kirjoittajansa valtava tieto-määrä ja vaivannäkö. Toimittaja on etsinyt haastateltavikseen Suomesta palautettuja turvapaikanhakijoita. Kokonaisuus hyödyntää verkossa ansiokkaasti multimediaalisia kerronnan keinoja.

3. Lari Malmberg / HS Kuukausiliite: Laukaus

Kuukausiliitteen leipälaji on avata vanha uutinen tarkkana konstruktiona jostakin näkökulmasta ja tyhjentää paljon huomiota herättänyt aihe perin pohjin. Tällä kertaa käsittelyssä on Hyvinkään viiden vuoden takainen ammuskelu loukkaantuneen poliisin kulmasta. Klassinen, erittäin taitavasti rakennettu juttu, jonka tarina on hurja.

Tuomaristo:

Heikki Hakala, toimittaja
Silja Tenhunen, julkaisupäällikkö
Reetta Räty, toimittaja

Lisätietoja

Ilona Hannikainen
ilona.hannikainen @ sanomalehdet.fi
040 775 5045