31.10.2018

Luetko sinä? -kampanjan voitot Espooseen, Naantaliin ja Joensuuhun

Kahdeksasluokkalaisille suunnattu Luetko sinä? -kampanja on nyt ratkennut. Tämän vuoden voittotekstin Koneeseen kadonnut kirjoitti Josef Seoudi Espoo International Schoolista. Toiseksi sijoittui Orvokki Salonen Naantalin Suopellon koulusta tekstillä Sankaritarina ulkona tästä maailmasta ja kolmanneksi Fanni Linjama Itä-Suomen koulusta Joensuusta tekstillä Todellisuuksien rajoilla.

Luetko sinä? -kampanjassa kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat arvioita Jukka Behmin novellista Näkymätön, joka kertoo videopeliin katoavasta pojasta. Se julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Kampanjaan osallistui lähes 9000 kasiluokkalaista eri puolilta Suomea, ja loppukilpailu oli melko tasaväkinen.

Novelli sai kasiluokkalaiset pohtimaan kohtaamisen tärkeyttä, pelien koukuttavuutta sekä sitä, miten tärkeää teini-ikäisellekin on tulla nähdyksi vanhempiensa silmissä.

Josef Seoudin voittotekstiä Koneeseen kadonnut arviointiraati kiittää selkeydestä, erinomaisesta aloituksesta ja lopetuksesta sekä osuvasta otsikosta. Teksti tekee raadin mukaan kokonaisuutena vaikutuksen. Se koukuttaa lukijan ja läpivalaisee novellin teemoja onnistuneesti. Myös kielellisesti teksti on hyvä.

Toiseksi sijoittuneen Orvokki Salosen tekstissä Sankaritarina ulkona tästä maailmasta on raadin mukaan tyylillisesti erottuva ja kiinnostava aloitus. Teksti on kokonaisuudessaan napakka, sujuva ja selkeä. Se johdattaa hyvin tarinaan. Tekstissä on taitavia kiteytyksiä ja tulkinnan tiivistä ilmaisua.

Kolmanneksi sijoittuneen Fanni Linjaman teksti Todellisuuksien rajoilla erottuu persoonallisella tyylillään. Siinä on koukuttava aloitus. Tekstissä on hyviä kysymyksiä ja vertauksia, ja novellin tulkinnassa pohditaan intertekstuaalistakin tasoa. Tekstistä näkyy, että novellia on pureksittu useaan otteeseen. Aina arviossa ei tarvitse pelkästään antaa vastausta – joskus onkin hyvä vastaamisen sijasta rohkeasti kysyä lisää, raati toteaa.

Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Ulla Huopaniemi-Sirén WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Luetko sinä? on kahdeksasluokkalaisille suunnattu kampanja, jonka Suomen Kustannusyhdistys ja Sanomalehtien Liitto järjestivät nyt kahdeksatta kertaa. Kampanjan tavoitteena on edistää kahdeksasluokkalaisten lukemisen ja kirjoittamisen taitoja – ja innostaa lukemaan monipuolisesti. Kampanjan voittajat palkitaan koko luokan yhteisellä luokkaretkirahastipendillä.

Kisan voittoteksteihin ja arviointiraadin perusteluihin voit tutustua osoitteessa http://luetkosina.fi/pages/k28/voittajat+2018/.

Lisätiedot
Hanna Romppainen, mediakasvatusasiantuntija, Sanomalehtien Liitto, puh. 044 378 7184, hanna.romppainen@sanomalehdet.fi