11.1.2018

Koululaistoimittajat haastoivat presidenttiehdokkaat tiukkaan vaalitenttiin – myös ehdokkaiden liikkuvuus joutui testiin

Lasten ja nuorten toimittama Meidän juttu -verkkolehti haastoi presidenttiehdokkaat tiukkaan vaalitenttiin. Ala- ja yläkouluikäiset toimittajat haastattelivat presidenttiehdokkaita ja kuvasivat tenttivideot, jotka julkaistaan torstaina 11.1. kello 8 osoitteessa www.meidanjuttulehti.fi. Koululaistoimittajat järjestävät kaksi tuntia myöhemmin kello 10 Facebook Live -lähetyksenä tiedotustilaisuuden, jossa analysoivat ehdokkaiden suoriutumista ja kertovat oman kolmen kärkensä. Tiedotustilaisuutta voi seurata osoitteessa www.facebook.com/sanomalehtiopetuksessa.

Koululaistoimittajat kysyvät presidenttiehdokkailta muun muassa syyn siihen, miksi he haluavat presidentiksi ja tietävätkö he, kuinka monta syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta Suomessa on ja mitä presidentti voi asialle tehdä. Ehdokkaat joutuvat kääntämään myös nuorisoslangia, kun heiltä kysytään, mitä slangisanat fiilaa ja goals tarkoittavat. Lapset haastavat ehdokkaat vastaamaan kysymyksiin kyykyssä ja kokeilemaan, yltävätkö heidän sormenpäänsä selän takana yhteen.

Tenttivideot ovat tehneet 2.-luokkalaiset Lumi Pellikka ja Johan Jones Ruoholahden ala-asteelta Helsingistä sekä 8.-luokkalaiset Viivi Viren, Tuuli Toivonen ja Samuel Saarinen Espoosta Saunalahden koulusta. Nuoret ovat itse ideoineet kysymykset, tehneet haastattelut sekä kuvanneet ja editoineet videot.

”Kiinnostus politiikkaa kohtaan on lisääntynyt tämän projektin aikana. Luen mielelläni ehdokkaista tehdyt uutiset, ja yhtenä iltana keskustelin isäni kanssa politiikasta kolme tuntia”, 8.-luokkalainen Viren kertoo.

Presidenttitentin tekijät paljastavat, että ennakkokäsitys joistakin ehdokkaista muuttui toisenlaiseksi kasvokkain. ”He olivat odotettua rennompia ja vastasivat kysymyksiimme mielellään. He ovat arvovaltaisia ihmisiä, mutta kuitenkin ihan tavallisia”, Toivonen kuvailee.

Koululaisten tenttihaasteeseen vastasivat kaikki presidenttiehdokkaat paitsi Paavo Väyrynen.

Meidän juttu täyttää vuoden  

Sanomalehtien Liiton tuottama Meidän juttu -verkkolehti ja oppiympäristö täyttää tammikuussa vuoden. Meidän jutun toimittajina lapset ja nuoret pääsevät tekemään ja julkaisemaan omista aiheistaan journalistisia juttuja pääasiassa koulun oppitunneilla. Valtakunnallisessa verkkolehdessä he saavat jutuilleen lukijoita myös luokkahuoneen ulkopuolelta.

Meidän juttu säilyy koulujen työkaluna vielä Suomi 100 -juhlavuoden jälkeenkin. Opettaja voi muuttaa luokkansa toimitukseksi rekisteröitymällä Meidän juttuun.

”Meidän jutun toimituksessa oli juhlavuoden aikana tuhansia lapsia ja nuoria, mutta mukaan pääsee yhä. Juhlavuoden hienoimpina hetkinä pidän yksittäisten oppilaiden onnistumisia. Hetkiä, kun he oivalsivat, miksi ja miten faktat tarkistetaan tai kun he ymmärsivät, että voivat itse tekemällä vaikuttaa tärkeisiin asioihin ja saada oman äänensä kuuluviin”, päätoimittaja Piia Hietamäki kertoo.