30.10.2018

Lehtien irtonumeroiden alv:n alentaminen hyvin perusteltua

Digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisäveron laskeminen 24 prosentista 10 prosenttiin on toteutumassa 1.7.2019. Vastaavalla tavalla alennetaan myös painettujen lehtien irtonumeromyynnin arvonlisäveroa.

”On hyvin perusteltua, että journalismin verottaminen on samalla tasolla riippumatta siitä, ostetaanko lehti tilauksena vai irtonumeroina. Suomi on muista EU-maista poiketen verottanut irtonumeromyyntiä selvästi kovemmin kuin tilauksia”, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja ja Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg.

”Digitaalisten julkaisujen ja e-kirjojen alv:n laskeminen printtijulkaisujen tasolle on kauan odotettu uudistus, joka vauhdittaa media-alan digitaalista kasvua ja kehitystä. Olemme tyytyväisiä, että muutos voidaan saada voimaan kesken ensi vuotta.”

Valtiovarainministeriön luonnos arvonlisäverolain muuttamiseksi lähetettiin lausuntokierrokselle 30.10. Lausuntoaika päättyy 23.11.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle mahdollisimman nopeasti. Muutoksen on määrä tulla voimaan eduskunnan hyväksynnän jälkeen ensi heinäkuussa.

Digijulkaisujen arvonlisäveroa kyetään laskemaan, kun EU:n jäsenmaat pääsivät yksimielisyyteen uudistuksesta lokakuun alussa. Neutraalisuussyistä lehtien irtonumeromyynnin 24 prosentin alv alennetaan samalla 10 prosenttiin.

Valtiovarainministeriö: Sähköisten julkaisujen arvonlisäverotukseen valmistellaan kevennystä

Medialiitto ja sen jäsenliitot Aikakausmedia, Sanomalehtien Liitto sekä Suomen Kustannusyhdistys antoivat 9.11.2018 lausunnon arvonlisäverolain 85 a §:n muuttamisesta.