11.2.2019

Usko vaalihäirintään on kasvanut

Suomalaisista on entistä todennäköisempää, että joku ulkopuolinen taho pyrkii vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa, ilmenee IRO Research Oy:n tammi-helmikuussa Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta tekemästä tutkimuksesta.

Useampi kuin joka kolmas suomalainen (36 %) pitää todennäköisenä, että joku ulkopuolinen taho pyrkii vaikuttamaan äänestämiseen tulevissa eduskuntavaaleissa. Tulos on 6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin marraskuussa. Muutos europarlamenttivaalien osalta on samaa tasoa.

Todennäköisimpänä ulkopuolisen tahon vaikuttamispyrkimyksiä pitävät miehet ja yli 45-vuotiaat.  

Suomalaiset luottavat vahvasti omiin kykyihinsä huomata vaikuttaminen – 62 prosenttia uskoo erottavansa vaikutusyritykset. Vahvinta usko omiin kykyihin on 25–34-vuotiailla.

Äänestyspäätöksen tueksi tietoa haetaan eniten sanomalehdistä

Sanomalehtien merkitys eduskuntavaalien äänestyspäätösten tukena on kasvanut marraskuusta. Painettua tai digitaalista sanomalehteä hyödyntää äänestyspäätöksessään 69 prosenttia vastanneista. Tulos on kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin marraskuussa.  

Televisiosta tukea hakee 63 prosenttia, radiosta 27 prosenttia ja painetuista tai digitaalisista kaupunkilehdistä 23 prosenttia vastanneista.

Myös europarlamenttivaaleissa sanomalehti pitää kärkipaikkaa (71 %) ennen televisiota (67 %).

Mediatiedote 11.2.2019: Usko ulkopuolisen tahon vaikutuspyrkimyksiin kevään vaaleissa on kasvanut >>