Sanomalehti opetuksessa

Tavoitteena kriittinen ja aktiivinen lukija

Sanomalehtien Liiton ja sen jäsenlehtien Sanomalehti opetuksessa -toiminta auttaa opettajia hyödyntämään sanomalehteä opetuksessaan. Tuemme lasten ja nuorten medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä. Näemme tärkeänä, että sanomalehti on läsnä lasten ja nuorten arjessa.

Lehdet ja koulut tekevät alueellisesti tiivistä yhteistyötä.  Useat sanomalehdet tarjoavat verkkotunnuksia ja printtilehtiä opetuskäyttöön. Lehtitilaukset hoidetaan suoraan kunkin lehden kanssa (ks. lehtien yhteyshenkilöt sanomalehtiopetuksessa-sivulta).  

Sanomalehti opetuksessa -työllä on pitkä historia. Suomessa sanomalehdet ovat tehneet mediakasvatustyötä jo yli 50 vuoden ajan eli kolmanneksi pisimpään maailmassa.  

Oppimateriaaleja eri-ikäisille

Tuotamme oppimateriaaleja ajankohtaisista mediakasvatusteemoista eri-ikäisille oppilaille. Materiaaleja voi hyödyntää verkossa tai niistä voi tilata painetut versiot. Kaikki materiaalit löytyvät opettajille suunnatulta sanomalehtiopetuksessa.fi-sivustolta.

Tuotamme myös oppituntivinkkejä, joissa pureudutaan tuoreiden sanomalehtijuttujen avulla erilaisiin ajankohtaisiin aiheisiin. Vinkit ilmestyvät joka toinen viikko ja ne voi tilata myös uutiskirjeenä suoraan omaan sähköpostiin.

Meidän juttu – lasten ja nuorten verkkolehti

Juhlistamme Suomi 100 -juhlavuotta Meidän juttu -verkkolehdellä.  Meidän juttu on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Verkkolehti ilmestyy koko Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ajan.

Lehden toimitukseen kutsutaan koko Suomen lapset ja nuoret. Ala- ja yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset tekevät juttuja itselleen tärkeistä aiheista ja näkökulmista koulun oppitunneilla.

Sanomalehtiviikko aloittaa vuoden

Sanomalehtiviikko on yksi Suomen suurimmista mediakasvatustapahtumista. Vuonna 2019 Sanomalehtiviikkoa vietetään tammi–helmikuun vaihteessa 28.1.–1.2.

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Sanomalehtiviikolla lehdet toimittavat kouluihin puolesta miljoonasta miljoonaan printtilehteä, iso osa digilehdistä on avoinna opetuskäyttöön ja lehdissä on paljon lapsille ja nuorille suunnattua sisältöä. 

Lisätietoja Sanomalehtiviikosta löydät täältä.