Suomen ensimmäinen sanomalehti

Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo

Tammikuun puolivälin 1771 jälkeen turkulaisessa lukeneistossa oli uteliaisuuden täyttämää innostusta. Tammikuun 15. päivänä oli ilmestynyt ensimmäinen suomalainen sanomalehti, Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo (Uutisia ulosannettuna seuralta Turussa). Lehden pitkä nimi lyhentyi nopeasti puhekielessä Åbo Tidningariksi.

Ensimmäisessä numerossa oli viisi juttua. Lehteä toimitti Turun akatemian latinanprofessori Henrik Gabriel Porthan.

Åbo Tidningar ilmestyi ensimmäisenä vuonna kahdeksansivuisena kaksi kertaa kuukaudessa. Se painettiin Frenckellin kirjapainossa Turussa puisella käsipainimella käsin valmistetulle lumppupaperille.

Ulkonäöltään Åbo Tidningar muistutti kirjaa. Sivu oli kooltaan pieni, koska käsipainin oli tarkoitettu kirjojen painamiseen. Niinpä Åbo Tidningar ilmestyikin kirjan kokoisena. Sanomalehden sivukoko alkoi kasvaa vasta 1800-luvulla kun rautapainimet yleistyivät.

Åbo Tidningarissa ei myöskään ollut uutisotsikoita niin kuin nykyisin sanomalehdessä, vaan jutut oli ladottu kuin kirjan teksti sivuille. Teksti oli ladottu fraktuuralla. Fraktuura oli suomalaiselle lukevalle kansalle tutuin kirjain 1900-luvun alkuun asti. Kun muutamat sanomalehdet kokeilivat 1800-luvun lopulla antiikva-kirjaimia, lukijat valittivat kirjaimia vaikealukuisiksi ja käsittämättömiksi.

Åbo Tidningarin ilmestyminen loppui 1861, sillä turkulainen paikalliskilpailija Åbo Underrättelser (perustettu 1824) voitti lukijoiden suosion. Åbo Un­der­rät­tel­ser ilmestyy yhä Turussa. Se on nykyisin maan vanhin yhä ilmestyvä sanomalehti.